Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Είμαστε οι επιλογές που κάνουμε


Κάποια στιγμή εκεί που ξεκουράζεσαι μετά από μία δύσκολη μέρα αφήνεις το μυαλό σου να ξεφεύγει. Σκέφτεσαι διαφορά από το τι είχες φάει χθες, τι θα φορέσεις αύριο, μέχρι και το τι θα κάνεις το βράδυ. Κάνεις έναν μικρό απολογισμό της μέρας σου από αυτούς τους απολογισμούς που θα κάνεις μία στο τόσο. Μιλάω για αυτούς που θα κάνεις στο τέλος του χρόνου, σκέφτεσαι όλο σκέφτεσαι από το πιο σημαντικό στο πιο ασήμαντο για τη ζωή σου ή ακόμα και τη ζωή γενικά.
Και έχεις φτάσει στο σημείο να σκέφτεσαι μέχρι και τα υπαρξιακά. Να ρωτάς τον εαυτό σου, γιατί ζεις, γιατί ήρθες στον κόσμο; αν όντως υπάρχει ζωή μετά το θάνατο και αν υπάρχει εμείς άραγε μπορούμε να δούμε τους ανθρώπους που χάθηκαν; αυτοί μπορούν να μας δουν; αν όχι, γιατί το πιστεύουμε;
Γιατί έχει ανάγκη ο άνθρωπος να πιστεύει σε μία ανώτερη δύναμη; Γιατί έχουμε την ανάγκη σαν άτομα να πιστεύουμε σε ένα ψέμα; Είναι όντως ψέμα; Είναι μία υποκειμενική αλήθεια όπως θα έλεγε και ένας γνωστός μου. Έχουμε την ανάγκη να πιστεύουμε σε κάτι πιο ανώτερο, κάτι πιο δυνατό, να στηριζόμαστε σε κάτι μεγαλύτερο. Και όμως πόσο αληθινό είναι αυτό; Γιατί να μην μπορούμε να στηριχθούμε μόνοι μας τα πόδια μας; Γιατί να μην μπορούμε να πιστεύουμε μόνο στον εαυτό μας; είναι εγωιστικό αλλά και τόσο αληθινό.
Σε όλες αυτές τις ερωτήσεις μια απάντηση έχω να δώσω. Πίστεψε στον εαυτό σου. Είναι το άλφα και το ωμέγα σχεδόν όλων των παραπάνω ερωτήσεων. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στην αυτοπεποίθηση. Θα το έχεις προσέξει, βέβαια. Ο άνθρωπος με την περισσότερη αυτοπεποίθηση έχει και περισσότερες επιτυχίες στην ζωή του.
Εμπιστεύσου τις επιλογές σου, στήριξε τες. Πρώτα από όλους εσύ έχεις την υποχρέωση να το κάνεις. Μην περιμένεις από τρίτους να το κάνουν για σένα. Και θα αρχίσεις να ζεις πιο ευτυχισμένος όταν αποδεχθείς πως σε αυτό τον κόσμο είσαι μόνος σου. Όσο πιο γρήγορα το πάρεις απόφαση, τόσο πιο εύκολα θα μπορείς να πάρεις την ζωή σου στα χέρια σου. Και όπως είπε και ο Φρήντριχ Νίτσε, Γερμανός φιλόσοφος, «Πρέπει να είσαι ο εαυτός σου και όχι αυτός που θέλουν οι άλλοι.».
Και στην τελική, μπορεί όντως να κάνεις λάθος επιλογές. Και σεβαστό, δεν έχεις γεννηθεί με οδηγίες χρήσης. Από τα λάθη σου θα μάθεις. Και όπως έλεγε και ο Ιρλανδός συγγραφέας, Σάμουελ Μπέκετ «Τα λάθη μου είναι η ζωή μου.». Μην περιμένεις από κανένα να μην βλέπει τα λάθη σου, να είσαι περήφανος για αυτά. Θυμάμαι που ένας γνωστός μου, μου είχε πει, «Όσα σωστά και να κάνεις, όλοι θα κρίνουν το ένα και μοναδικό λάθος που έκανες» και από τότε το κρατάω σαν κανόνα στην ζωή μου.
Και θα τελειώσω με τον Γερμανό ποιητή και φιλόσοφο, Βόλφγκανγκ Γκαίτε όπου είχε πει «Να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, και τότε θα ξέρεις πώς να ζήσεις τη ζωή σου.». Ζήσε όπως εσύ θες και αγαπάς. Είμαστε οι επιλογές που κάνουμε, φρόντισε εσύ να κάνεις τις σωστές. Μην γίνεις η προσωπική κούκλα κανενός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου